Skicka Barcelonatips till webmaster@barcelonaresa.com

Dali-muséet

Salvador Dali är född i Figueres. Figueres är en mindre stad som ligger ca 10 mil från Barcelona. Att avsätta en dag för att resa till Figueres och Salvador Dali-muséet är en lysande idé. Staden Figueres är i sig mycket inspirerande och eftersom staden hyser Dali-muséet är det ett fantastiskt trevligt utflyktsmål. Detta museum är näst efter Pradomuséet i Madrid Spaniens mest besökta museum. Inte ens Picassomuséet i Barcelona har fler besökare per år. Det bästa sättet att ta sig till Figueres från Barcelona är att ta tåget från Sants Estació, Passeig the Gracia eller Clot-Aragóstationen. Tågen går nästan varje halv- eller heltimme hela dagen. Tågen är moderna och rena och mycket behagliga att resa med. Det är heller inte speciellt dyrt att resa från Barcelona till Figueres. Väl framme i byn Figueres återstår enbart en 15-minuters promenad till muséet. Den lilla staden är faktiskt en mycket trevlig stad att besöka. Här finns vackra torg och många vackra byggnader. Det känns också skönt att en dag komma ifrån storstadspulsen i Barcelona.

Dali-muséet

Muséet var tidigare stadens teater och utseendet är idag mycket speciellt. Dali öppnade muséet år 1974 och då fick byggnaden detta vackra utseende. Vid sidan av muséet finns en byggnad ”Torre Galatea”, där Dali själv bodde de sista åren av sitt liv. Byggnaden är utsmyckad med mängder av ägg på taket och på kupolen.

Torre Galatea

Det är i Teatro Museo Dali den stora samlingen målningar av Salvador Dali finns. Salvador Dali var en mycket speciell man och hans verk kan ibland uppfattas som bisarra. Inne i byggnaden finns en innergård där hans ”Rainy Taxi” står. Om man lägger ett mynt i ”Rainy Taxi” börjar vatten spruta in i en taxi. Även väggarna i denna innergård är dekorerade med mängder av intressanta skulpturer.

Rainy Taxi

Några av verken i muséet är mycket välkända. Det mest kända är kanske ”Mjukt självporträtt med en skiva bacon” som finns på bottenvåningen. Dali har målat ett antal mycket vackra tavlor av sin älskade hustru Gala och man känner också igen henne i många fler verk. Man finner också ett antal självporträtt och även en tavla föreställande Picasso ”Retrat de Pablo Picasso”. Detta är en mycket speciell målning och man kan undra vad Picasso ansåg om denna målning. Den är mycket typisk för Dalis speciella stil.

Retrat de Pablo Picasso

I rum nr 5 finns också en svit med tre tavlor där Dali troligen inspirerats av Rafaels ”Skola i Athen”.

Dalis verk är otroligt fascinerande och enligt Dali var hans verk inspirerade av hans egna drömmar och Sigmund Freud. Överallt i detta museum ser man spår av Dalis drömmar. Här finns mängder av surrealistiska målningar, kusliga skulpturer och skulpturer med unika optiska effekter.

Verk av Salvador Dali

Det är verkligen en väl spenderad dag om man har möjlighet att resa till Figueres för att studera denna fantastiska konstnär.

Om man går upp en våning i muséet går man in genom en port med mängder av hängande majskolvar. Här inne finns en stor utställning av konstnären Antoni Pitxot. Utställningen är mycket fascinerande och här finns mängder av målningar av stenar i olika former och färger som sammansatta skapar bilder av människor och landskap.