Skicka Barcelonatips till webmaster@barcelonaresa.com

Barri Gotic

Barcelonas historia är lång och innehållsrik och det mest fantastiska är hur mycket av den medeltida arkitekturen som fortfarande är bevarat i Barri Gotic, till exempel stadsmuren som kan ses på flera ställen under strövturer i kvarteren. De många kyrkorna och de medeltida husen berättar om den tiden och det absolut mest spännande sättet att lära känna Barcelonas historia är att ströva omkring i de Gotiska kvarteren.

Església de Sta. Anna

Barri Gòtic är ett underbart genuint område att strosa omkring i. Avsätt åtminstone en dag för att vandra omkring i detta område. Här finns många vackra byggnader att studera. Ett exempel är den vackra ”Santa Annas Kollegialkyrka”. Man får leta lite för att hitta kyrkan som ligger efter C. de Santa Anna. Man stiger in som på en vanlig bakgård från gatan och där inne finns ett litet torg och den vackra lilla kyrkan.

Innergården i katedralen Santa Eulalia

Mitt inne i den gotiska stadsdelens kärna ligger en enorm katedral. Detta är Barcelonas officiella katedral. Runt omkring denna katedral ligger många vackra palats som en gång i tiden byggdes för stadens biskopar.Torget framför katedralen heter ”Plaza Nova”. Detta torg är egentligen centrum i de gamla kvarteren och här ligger den vackra katedralen ”Santa Eulalia” från 1400-talet. Katedralen byggdes till Eulalias ära då hon var stadens beskyddarinna. Eulalia ligger begravd i katedralen.

Picassos triptyk

Arkitekternas hus vid Plaza Nova, detta lilla vackra torg, är smyckat med ett verk av Picasso. Det är en så kallad Triptyk, vilket innebär att det är en sammansättning av tre målningar.

Brunnen vid Avinguda del Portal de l’Angel

Vid slutet av Avinguda del Portal de l’Angel står en vacker tresidig brunn med vattenrör på varje sida och ett gemensamt kar. Ovanför rören sitter dekorativa kakelmålning i klara färger. Några blå figurer omramar mittpartiet, där två gyllene änglar håller en treudd mellan sig.

Els 4 Gats

I Barri Gotic finns den berömda baren ”Els 4 Gats”. Det var här Picasso strålade samman med sina unga konstnärsvänner. Det var också här Pablo hade sin första utställning. Baren ligger vid Carreer Montsio 3 och man bör inte missa att besöka den. Det var i denna bar som Barcelonas ”Modernista” växte fram. Här finns två stora väggmålningar av Ramón Casa.

Väggmålning av Ramón Casa

Els 4 Gats ligger precis vid en av de viktigaste shoppingkvarteren. Maten är inte den bästa i stan, men miljön och den ursprungliga inredningen tar oss tillbaka till den vanguardiska tiden då Picasso satt och drack kaffe med författare, målare och bohemer. Restaurangens ägare berättar idag också stolt om då den svenska Drottning Silvia hade sin privata middag där under olympiaden. Tillfället har förevigats med foton uppsatta på väggen.

Plaza Reial

Plaza Reial (Det kungliga torget) hittar man också i Barri Gotic. Det är ett underbart vackert torg kantat av eleganta palats. Mitt på torget finns en fontän föreställande de tre gracerna. Lyktstolparna i modernistastil ritades av den unge Gaudi 1879.

I Barri Gotic finns också en del muséer som kan vara värda ett besök. Exempel på sådana är till exempel ”Museu Frederic Marès”, som ställer ut medeltida konst och ”Casa Clariana-Padellás”, det Stadshistoriska muséet som bland annat visar lämningar av romerska gator. Vid kyrkan ”Sant Felipe Neri” ligger ett litet intressant skomuseum.