Skicka Barcelonatips till webmaster@barcelonaresa.com

Övriga sevärdheter

Vid Hamnen

Roy Lichtensteins ”Barcelonas huvud”

Nere vid hamnen ligger sjöfartsmuseet. Här står också den stora skulpturen av Roy Lichtenstein som kallas ”Barcelonas huvud”. Den är väldigt speciell och om man vandrar runt den förändras utseendet på skulpturen mycket. Om man anländer till Barcelona med båt är ”Barcelonas huvud” och den stora statyn ”Monumento a Colom” enorma landmärken. Den första representerar stadens skatter av modern konst och den senare alla underbara exempel på historiska konstskatter.

Basilica de la Mercèr

Vid hamnen finner man den vackra kyrkan ”La Mercè” som är byggd i katalansk barockstil. Denna kyrka är från 1700-talet och verkligen värd ett besök. Lägg särskilt märke till den underbara statyn av Madonnan med Jesusbarnet i famnen uppe på taket. I ett av husen vid torget framför kyrkan bodde en gång Pablo Picasso och det står skrivet på en liten minnestavla alldeles intill kyrkan. Här hade Pablo en atelje på Carrrer de la Plata. 1895 var året då familjen Picasso flyttade till Barcelona. Pablos far hade fått arbete som lärare vid konstskolan i Barcelona.

Minnestavlan framför Basilica de la Mercèr

Texten på denna minnestavla lyder: ”Aquesta Placa ha estat realitzada gracies à L’enderroc duna illa de cases on residi Pablo Ruiz Picasso (1898-1904)”. Pablos far arbetade vid konstskolan som residerade i den vackra byggnaden ”La Llotja” som också ligger vid hamnen. Här gick även Pablo Picasso i skola.

La Llotja

Efter den smala gatan ”Carrer de la Mercèr” ligger många små och lite skumma barer och caféer där framförallt fisk och skaldjur serveras.

Sant Miguel de Port

En annan kyrka som är värd att besöka är ”Sant Miguel de Port”. Detta är en magnifik barockkyrka och den ligger också nere vid hamnen, som man kan förstå av namnet. Man hittar kyrkan då man vandrar efter hamnstråket ut mot Barceloneta. Här finns Barcelonas underbara kuststräcka där man kan sola och bada vid den härliga ”Platja de la Barceloneta”. Vägen efter hamnen mot Barceloneta är kantad av mängder av fina fiskrestauranger. Fiskebefolkningen i Barcelona bodde tidigare i det område som nu är Park de la Ciutadella, men var tvungna att flytta på sig då Filip V byggde sin fästning där. Ett nytt område byggdes upp på sandbankar som sköt ut från kusten: Barceloneta.

Om man är intresserad av att äta fisk och skaldjur i Barcelona kan man leta sig till en restaurang i området kring ”Platja Sant Miquel” i hamnen. Här är underbart att sitta på sommarkvällen vid något av borden utanför restaurangerna och se människor flanera förbi och känna lukten av tång och salt från havet.

”Modernista”-byggnaderna

Antoni Gaudi är mest känd för sina skapelser Parque Güell och Sagrada Familia. Utöver dessa enorma monument skapade han också i Modernismens anda ett antal bostadshus i Barcelona. Ett av dessa är det vackra ”La Pedrera” som ligger efter Passeig de Gràcia.

La Pedrera

Detta hus byggdes mellan 1906 och 1910. Huset är mycket vackert med sina svängda former och de mycket speciella järnbalkongerna. La Pedrera är ett fascinerande exempel på de många ”Modernista”-byggnader som uppfördes i Barcelona i början av 1900-talet. Ägarna/beställarna bodde oftast i den nedersta våningen och lägenheterna högre upp hyrdes ut. La Pedrera var det sista bostadshus Gaudi byggde i Barcelona. Det finns inte ett enda fyrkantigt hörn i detta hus, allt går i mjuka formationer och tycks vara en protest mot raka linjer. Längst upp på den magnifika takterrassen finns Gaudis kända skorstensskulpturer i form av väktare som reser sig mot himlen.

Casa Batlló

Efter Passeig de Gracia ligger också ännu en fantastisk ”Modernista”-byggnad av Antoni Gaudi. Denna vackra skapelse heter ”Casa Batlló”. Den byggdes mellan åren 1904 och 1906. Det går att beträda huset och besöka Batlló-familjens hem från förr. Det färggranna taket skall få oss att tänka på en drakes skinn.

Fotbollsstadion

Den enorma fotbollsstadion i Barcelona ligger i närheten av det pampiga kungliga palatset ”Palau Reial”. Stadion är Europas största och den rymmer 100 000 åskådare. För fotbollsfantasten är det naturligtvis fantastiskt att få besöka denna enorma byggnad där FC Barcelona har sin hemmaarena och spelar futbol. Det är ofta svårt att få biljetter men det är absolut värt ett försök och besök.

FC Barcelonas hemmaarena

Tibidabo

Tibidabo är den högsta punkten på ”Collserola”-massivet. Väl här uppe har man en magnifik utsikt. Tibidabo är en nöjespark där man kan få uppleva svindlande attraktioner såsom till exempel att sitta i en ranglig korg högt uppe över marken för att kunna se både Barcelona, havet och Pyrenéerna. Upp till Tibidabo kommer man enklast genom att hoppa på ett av de små tågen ”Tramvia Blau”. Dessa små tåg har fraktat besökare mer än hundra år upp på berget.

I bakgrunden ser man det höga berget Tibidabo