Antoni Gaudi

Många mycket stora, erkända konstnärer, kommer från Katalonien såsom Picasso, Miró och Dali, men den som kanske mest förknippas med området är Barcelonas store arkitekt och skulptör Antoni Gaudi. Gaudi har verkligen satt sin prägel på staden. Överallt finner man konstverk av denne store man. Gaudi föddes i staden Reus i Katalonien 1852, men kom verkligen att bli Barcelonas stora konstnär. Han studerade i unga år i Barcelona och fortsatte sedan att arbeta i staden.

DrakeEn man som satte stort värde vid Antoni Gaudis talang och som blev hans mest betydelsefulla, enskilda gynnare var Eusebio Güell. Güell gav Antoni Gaudi i uppdrag att skapa ett helt samhälle; den fantastiska Güellparken i Barcelona. Parken var egentligen tänkt som ett byggprojekt och resultatet är en mycket speciell park med unika former och med mycket mosaik. Eusebio Güell skänkte sedemera parken till Barcelona stad. Antoni Gaudi bodde själv i parken i 20 år och hans bostad finns kvar.

Den mycket kända skulpturen av en drake i Parque Güell

Gaudis kanske mest kända verk är den enorma kyrkan La Sagrada Familia i Barcelona. Denna kyrka är faktiskt ännu inte färdigbyggd men är mycket sevärd. Antoni Gaudi hade nog för stora planer när det gällde byggandet av denna fantastiska basilika. Kanske blev det för mycket för en ensam person att hantera. I slutet av sitt liv fick Gaudi stora psykiska problem. Han bosatte sig i La Sagrada Familia och bara arbetade och arbetade.

I början av 1900-talet fick Antoni Gaudi uppdraget att restaurera katedralen La Seu i Palma de Mallorca. Han förbättrade bland annat ljusinsläppet i den enorma katedralen genom att öppna upp en del igenmurade fönster. Baldakinen över högaltaret i katedralen är också ett verk av Gaudi. Det är en mycket mäktig skapelse och föreställer en gigantisk törnekrona.

Antoni Gaudis liv slutade på ett mycket tragiskt sätt. Han var i unga år alltid mycket prydlig, snyggt klädd och med vältrimmat skägg. När han blev äldre fick han stora psykiska problem och han drog han sig undan och slutade helt bry sig om sitt utseende. 74 år gammal blev han överkörd av en spårvagn i Barcelona. Han såg ut som en luffare och ingen ville köra honom till sjukhus. Han lämnades åt sitt öde. Senare hittades han död på ett sjukhus för fattiga i Barcelona. Han fick sedemera en begravning som hedrade hans bidrag till det katalansk folket och begravdes i kryptan i La Sagrada Familia sörjd av hela Barcelona.