Parc de Joan Miró

Området där Parc de Joan Miró ligger var tidigare ett gigantiskt slakthus. Därför kallas parken ibland Parc de l’Escorxador. Parken är mycket stor och ligger i två plan. Den lägre delen av parken är fylld av pinjer, palmer och eukalyptusträd. Om man besöker Barcelona under vår och sommar är denna del av parken fylld av blommor.

Dona i Ocell

DonaiocellI den övre delen av parken finner man Joan Mirós berömda skulptur ”Dona i Ocell” (Kvinna och fågel). Statyn är hela 22 meter hög och så väldigt typisk för Miró. Den är täckt av glacerade keramikdelar och är mycket färggrann. Statyn står i mitten av en liten damm. Om man går runt statyn kommer man till en punkt där man ser den ur en mycket snäv vinkel. Där ser man tydligt vad denna staty föreställer. Miros verk associerar ofta till kvinnor och fåglar. Denna staty slutfördes 1982, bara ett år före Mirós död. Miró var 90 år när han dog.

Övre delen av denna park består mest av öppna ytor där människorna i Barcelona kan ägna sig åt allehanda rekreation, såsom rullskridskoåkning och bollspelning. Eller så sitter man helt enkelt bara och vilar på bänkarna vid den långa pergolan i den bortre änden av parken. Det finns också en liten servering i parken för den som behöver läska sig. I närheten av denna del av parken finns den gamla tjurfäktningsarenan, Plaza de Tores Les Arenas. Arenan används inte till tjurfäktningar idag, men den är en vacker byggnad med sina islamiska valvbågar.