Fotboll i Barcelona

Besöker du Barcelona kommer du onekligen att märka att det är en fotbollstokig stad. Laget som katalanerna håller närmast är FC Barcelona men även stadens andralag, Espanyol, spelar i La Liga (Spaniens förstadivision).

FC Barcelona

FC Barcelona grundades 1899 och har tillsammans med Real Madrid dominerat den spanska och (periodvis) den europeiska fotbollen. Rivaliteten med Real Madrid har alltid varit stark, inte minst under Francos tid vid makten. Genom åren har flera av världens bästa fotbollsspelare spelat för klubben. Under senare år har till exempel Ronaldo, Ronaldinho och Messi spelat för den katalanska klubben. Även ett par svenskar har spelat för FC Barcelona. Det mest känd svenskarna som spelat i FC Barcelona är Patrik Andersson, Henrik Larsson och numera Zlatan Ibrahimovic.

Nou Camp

FC Barcelona spelar sina hemmamatcher på Nou Camp som ligger en bit utanför de centrala delarna av staden. Nou Camp är, med en publikkapacitet på 98 000, Europas största fotbollsarena. Den rymde dock 120 000 innan den byggdes om så att de tidigare ståplatserna blev sittplatser.

Espanyol

Espanyol är Barcelonas andra fotbollslag i La Liga. Espanyol har inte varit i närheten av FC Barecelona framgångar men har ändå vunnit den spanska cupen vi fyra tillfällen och varit i final i UEFA-cupen två gånger. Espanyol har flest supporters bland den spanska befolkningen i Barcelona och har väldigt lite sympatier bland den katalanska majoriteten.

Estadi Cornellà-El Prat

Espanyol spelade fram till 2009 på Barceonas olympiska stadium. Numera spelar de sina hemmamatcher på Estadi Cornellà-El Prat som är en helt nybyggd stadium som har en publikkapacitet på 40 000.