Mer om Salvador Dali

Salvador Dali föddes i Figueres 1904. Hans föräldrar hade knappt ett år tidigare fått en pojke. Tyvärr dog denne pojk mycket ung och detta gjorde att föräldrarna blev något överbeskyddande över lille Salvador. Han blev mycket bortskämd och tyranniserade sin familj. Salvadors far var en auktoritär man som gjorde allt för att få någon fason på Salvador, men hans försök var fruktlösa. Detta ledde senare till stora bataljer mellan far och son. Salvadors mor däremot visste att han i grund och botten var ett blygt och ängsligt barn. Hon var den ende som aldrig svek honom och därför blev sorgen mycket stor då hon avled i cancer då Salvador bara var 17 år gammal. Efter hennes död blev kontakten med fadern svårare och svårare och ledde till att Salvador Dali på 30-talet bröt helt med sin familj. Den han dock fortsatte att ha kontakt med var lillasyster Ana-Maria.

Under Salvadors ungdom tillbringade familjen somrarna i fiskebyn Cadaques. Dessa somrar har satt sina spår i Dalis konstnärskap. Tillsammans med sin syster Ana-Maria gjorde Salvador många utflykter med fiskarna i byn.

Salvador Dali var mycket ung när hans berömmelse tog fart. Redan som 14-åring hade han en utställning i Figueras. Här förevisades ”Porträtt av Lucia” målad 1918 för första gången. Lucia var Salvadors älskade barnflicka.

Salvador sökte till ”Kungliga Akademien för de sköna konsterna” i Madrid och kom in. Sitt trotsiga uppförande trogen lyckas han bli avstängd från studierna i Madrid två gånger. Tiden i Madrid satte likväl avtryck i hans konstnärskap. Det var här han första gången kom i kontakt med surrealismen. Det var också i Madrid som Salvador kom att träffa Garcia Lorca. Vänskapen mellan Salvador och Garcia var mycket stark och när Garcia Lorca år 1936 avrättades av fascisterna kring general Franco skakades Salvador djupt.

Dalis stora kärlek i livet blev Gala Eluard. Hon var född vid Volga någon gång i början av 1890-talet och var således cirka 10 år äldre än Salvador. När Gala var i tonåren fick hon tuberkulos och hon sändes till ett sanatorium i Schweiz. Här träffade hon den ett år yngre pojken Paul-Eugene Eluard. 1917 gifte sig Gala och Paul-Eugene i Paris. Gala blev gravid och födde dottern Cecile. 1929 bestämde sig den lilla familjen att semestra i Cadaques och det var här Gala träffade Salvador Dali. Salvador hade vid denna tidpunkt stora problem med sitt sinnelag och Gala fann en uppgift i att bota Dali och Dali fann i Gala den idealiska livskamraten. Utan henne hade kanske hans hysteriska läggning blivit sjuklig. Gala var en mycket hemlighetsfull kvinna som tyst rörde sig kring den mycket talföre Dali.

År 1934 reste Salvador och Gala till Amerika och han fick möjlighet att ställa ut några av sina verk på Julien Levys konstgalleri. Det blev en oerhörd framgång. Senare fick han möjlighet att ställa ut verk på Museum of Modern art och Dali föll in i rollen som galning och trollkarl, som trollband sin publik. Men, under 1940-talet hamnade Salvador i en kris; han var en katalan utan hemland, gift med en ryska och han bodde i ett land han föraktade. Gala tog också med tiden avstånd från Dali och sökte sig till nya yngre män. Slutligen lämnade hon Salvador vilket djupt sårade honom.

Salvador återvände till Figueres på 50-talet och fick sedemera möjlighet att göra om den förstörda teatern till sitt museum. 1974 invigdes muséet. Öppningsdagen var kall och regnig men hela Figueres hade gått man ur huse för att se invigningen.

År 1982 avled Gala och efter det blev Salvador Dalis liv grått. För honom innebar förlusten av Gala en oerhörd sorg och han slutade måla. Hans psykiska hälsa försämrades och det gick till och med så långt att han matvägrade. Han tillbringade den mesta tiden i sin säng, gråtande och väntande på döden. 1989 dog Salvador Dali och hans kropp balsamerades på egen begäran och lades på lit de parade i Figueres under en vecka. Han begravdes därefter under domen i sitt eget museum.