Joan Miró

Joan Miró föddes år 1893 i Mont-Roig del Camp i Katalonien på Passeig de Crèdit nr 4 och var en mycket speciell konstnär. Hans konst kännetecknas av mycket klara färger och kubismens brutna former. Han kom från en hantverks- och konstnärssläkt och studerade som ung vid en konstskola i Barcelona. 1914 hyrde han en ateljé på Carrer Mès Baix de Sant Pere och fyra år senare hade han sin första utställning i Barcelona.

Eftersom Joan Mirós mamma kom från Mallorca tillbringade han många lov på ön. Han fascinerades av ”Los Siurells” – de typiska mallorkinska keramikgubbarna och hästarna, som är målade i klara gröna och röda färger. Det ser man tydligt i flera av hans verk såsom till exempel ”Pájaro Lunar” och ”Pajaro Solar”. Miro var en surrealistisk konstnär och hans verk har ofta klara färger. Det ser man också på hans enorma skulptur ”Dona i Ocell” (Kvinna och fågel) i Parc de Joan Miró i Barcelona.

I början av sin karriär målade Joan mycket detaljrikt och i realistisk stil. Det syns bland annat i hans målningar ”La Masia” och ”Montroig”. År 1920 flyttade Joan till Paris under inflytande av surrealistiska poeter och författare. Nu förändrades hans konst till en särpräglad och abstrakt stil. Detta syns i den mycket speciella målningen ””Paisatge Català” som visar det katalanska landskapet. Här svävar kroppar omkring bland flaggor och fiskar. Det spanska inbördeskriget kom att påverka Miró mycket och hans konst från denna tid visar ofta deformerade mänskliga skepnader i monstruösa former. Om man besöker Miró-muséet bör man titta särskilt på den stora skulpturen ”Cap en la Nit” (huvud i natten). Huvudet är faktiskt gjort av en soppskål och har en väldig Näbb. När andra världskriget startade flyttade han tillbaka till Spanien.

1929 gifte sig Joan med Pilar Juncosa som kom från Mallorca. Joan och Pilar ville båda väldigt gärna bosätta sig på Mallorca och de sista 30 åren bodde de på ön. Makarna hade ett hus med atelje i Cala Millor. Detta hus, ”Fundacion Pilar i Joan Miró,” är nu museum och värt ett besök.

Joan Miro var mycket produktiv och han arbetade i stort sett ända till dess han blev 90 år. Den 22 meter höga skulpturen ”Dona i Ocell” färdigställdes då han var 89 år. Under sitt 90-åriga liv åstadkom Miró 2000 oljor, 500 skulpturer, 400 keramikarbeten, 5000 bilder och collage samt 3500 arbeten i andra tekniker, litografier, gravyrer etc.

Joan utförde också en hel del konstverk utomhus på stora byggnader. Bland annat gjorde han en stor muralmålning på ett hotell i New York. Miró blev mycket populär i USA och 1959 fick han motta Guggenheimutmärkelsen ur president Eisenhowers hand. 1955 fick Miró i uppdrag att utsmycka UNESCOs stora byggnad i Paris. Han uppförde en keramikmural på 15 gånger 3 meter i hans karaktäristiska klara färger och 1968 en keramikvägg till en annan stor byggnad i Frankrike.

Joan Miró dog i december 1983. Han ligger begravd på kyrkogården Montjuic i Barcelona.