Parque Güell

Parque Guell 1Parque Güell är högt belägen i Barcelona och ger en fantastisk utsikt över staden. Parken är ritad och konstruerad av Antoni Gaudi. Till hjälp hade Antoni sin assistent Josep Maria Jujol. Gaudi bodde själv i ett hus i parken mellan åren 1905-1926 tillsammans med sin far och en systerdotter. I detta hus bodde Antoni Gaudi ända till dess han flyttade till La Sagrada Familia de sista månaderna av sitt liv. Detta hus ritades faktiskt inte av Gaudi själ utan av en av hans medarbetare, Francesco Berenguer. År 1960 inköptes huset av ”Gaudis vänner” och är nu museum. Parque Guell 4Huset går att besöka då man vandrar omkring i parken. Det är mycket intressant att besöka eftersom det ser ut som på den tiden då Antoni Gaudi bodde där. Gaudi var helt uppslukad av sina projekt och hade inte mycket tid över för hus och hem. Men, här finns en del intressanta möbler att beskåda.

Parque Güell var egentligen tänkt att bli en hel liten ”engelsk” by. Tyvärr blev inte alls så många hus byggda som var tänkt eftersom husen inte gick att sälja.

Antoni Gaudis så typiska konstnärsskap i kontakt med naturen

Parque Guell 2Parken byggdes under ett tiotal år i början av 1900-talet. Parken är enorm och ett ”måste” att besöka under vistelsen i Barcelona. Den, för Gaudi så typiska, mosaiken ser man överallt i parken. Gaudi anställde ett stort arbetslag som fick arbeta med att slå sönder kakelplattor och tallrikar för att få till dessa mängder med mosaik. Till och med ytter- och innertaken är mosaikklädda. Det är verkligen fascinerande att se. De ursprungliga idéerna var att bygga hela sextio hus, men enbart två färdigställdes.

Taket i ”Hundra kolonnernas sal”Parque Guell 3

Salvador Dali kommenterade parkbygget så här:”Gaudi byggde hus för galningar och erotomaner!” Kanske tänkte han på ”Hundra kolonnernas sal” med sitt buktande innertak som påminner om mängder av kvinnobröst. Denna sal var tänkt att bli salutorg och teater.

Terassen i Parque Güell

Mitt i parken ligger en gigantisk terass kantad av en lång bänk som är mosaikbelagd. Denna bänk återfinner man också i andra städer i Spanien. Till exempel i Torrevieja finns en kopia av denna bänk.

Bankiren Eusebi Güell var Gaudis mecenat och det var Güell som beställde bygget. Güell överlät sedemera parken till staden Barcelona (1922). Det är tur för oss att parken inte förblev i privat ägo. Här är så fantastiskt att vandra omkring. Parken är klassad som världsarv av UNESCO.