Lätta och stöldsäkra resväskor

Att ha en lättresväska för Barcelonas fina shoppingmöjligheter är viktigt. Det finns även några saker som man alltid ska tänka på att resväskan ska vara utrustad med, för att slippa oönskade händelser som till exempel stölder.

Personer som drar sina resväskor på en flygplatsRätt typ av resväskor är viktigt, en låg vikt på väskan är det ultimata, så att packningen eller det man shoppat kan väga mer och man slipper att betala för övervikt på hemresan. Ska man dessutom dra på resväskan under längre stunder är det även bra ur en ergonomisk synvinkel. Att tänka över storleken är också viktigt, du ska få plats med det du behöver men väskan bör heller inte ta stor plats i onödan. Dessutom bör väskan ha effektivt rullande hjul så att den enkelt följer dig, och dessa hjul bör ha någon form av skydd så att de inte skadas av till exempel grus eller småsten. Fyra hjul istället för två är oftast mer praktiskt, och de bör helst vara av en större storlek. Ett långt och utfällbart handtag kan också underlätta, och göra att du kan placera en mindre väska ovanpå. Vill du enkelt kunna skilja din resväska åt från andra? Då ska du välja en med en färg eller design som sticker ut lite i mängden och är lätt att hålla reda på, så att ingen råkar ta fel.

Förutom resväskans externa utformning är de viktigaste aspekterna inredningen och hållbarheten, skriver Expressen. Gällande inredningen är det effektivt med många fack, remmar och avdelare så att sakerna hålls på plats. Gällande hållbarheten så vill man att resväskan ska klara av eventuella smällar och tryck från flygplatspersonal och övrig omgivning, utan att spricka eller på något sätt öppnas. En resväska som är vattentät och har ett säkert blixtlås hör till övriga faktorer som resenärer anser som viktiga.

Stölder ur resväskor

En skjorta klocka och Cognac nedpackad i en resväskaI USA är många flygplatser stölddrabbade. Mellan åren 2010–2014 fick transportmyndigheten TSA in över 30 000 ärenden om försvunna värdesaker på flygplatser. Dessa värdesaker innefattade främst datorer, smycken, kameror och klockor. De flesta av de stulna värdesakerna ska ha försvunnit ur incheckat bagage. Totalt handlade detta om ett värde på cirka 22 miljoner svenska kronor. Flest stölder skedde vid JFK-flygplatsen i New York, varpå polisen installerade säkerhetskameror vid incheckningen som visade hur personalen stal innehåll ur väskor. Dessutom var det även vanligt förekommande att värdefulla designerväskor stals helt. Att införskaffa en resväska med ett säkert lås kan därför vara en bra försäkring, även om stölder ur resväskor inom Europa inte är lika vanligt förekommande. Ett så kallat TSA-lås är bra, det är en speciell typ av lås som kan öppnas av flygplatspersonal utan att de behöver bryta upp väskan, om den skulle fastna i tullen vid en långresa. Kolla även upp om det finns någonstans att fästa ett vanligt kodlås om det skulle behövas.

Ny teknik underlättar spårning av resväskor

Det norska företaget Biometrics har nyligen lanserat en sensor, kallad next-sensor, som är en fingertryckssensor som placeras i väskans lås och genom en GPS-funktion meddelar ägaren var väskan befinner sig. I denna teknikbaserade lösning finns förutom GPS en inbyggd bagagevåg, smartphoneladdare och högtalare. Denna sensor beräknas börja säljas innan hösten 2017, enligt Dagens industri.