Barcelona – staden för alla

Barcelona är med sitt unika läge en stad som passar de allra flesta. Staden lockar exempelvis långt fler besökare än den spanska huvudstaden Madrid. I Barcelona finns något för alla, oavsett om man gillar sol och bad, kultur eller stora sportevenemang.

Den som vill beskåda Barcelona från ett lite mer annorlunda perspektiv, kan bege sig till parkområdet Montjuïc. Området ligger nära hamnen och det går att ta sig dit med bil från de centrala delarna av staden. Här finns ett mindre berg som reser sig 173 meter över havet, vars utsiktspunkt ger en bra överblick över staden.

Om man gillar historia rekommenderas ett besök i de gotiska kvarteren, Barri Gòtic. Området tillhör Barcelonas äldsta och här finner du medeltida gränder som kantas av små butiker, trendiga barer och viktiga historiska byggnader. Exempelvis finns ett flertal viktiga monument och den katalanska regeringens byggnad här.

Shoppa längs La Rambla

Flygfoto över gågatan La RamblaFör den som gillar att shoppa är Barcelonas främsta shoppingstråk La Rambla ett måste. Den 1 200 meter långa boulevarden kantas av sevärdheter och butiker. Dessutom finns det ett stort antal restauranger för den som vill prova på den lokala maten.

Om man är intresserad av konst är ett besök på Picasso-museet ett måste. Pablo Picasso var verksam framför allt som konstnär, men även som poet. Han levde som ung i Barcelona och det är just verk från hans tidiga år som konstnär som kan beskådas på museet.

Den gigantiska kyrkan Sagrada Familia är troligtvis Antoni Gaudis mest kända byggnadsverk. Kyrkan började att byggas år 1882 och har än idag inte färdigställts. Kyrkan ägs av en katolsk stiftelse och målet är att kyrkan ska vara färdigbyggd år 2026. I dagsläget är Sagrada Familia Spaniens populäraste besöksmål.

Om man känner sig mätt på spansk mat och kultur kan man alltid besöka Camp Nou, där fotbollslaget FC Barcelona spelar sina hemmamatcher i spanska La Liga.